Waarom Costa Blanca ?
1. De Costa Blanca is een van de populairste vakantiestreken van Europa en zelfs van de wereld. In 2014 kwamen er 64 miljoen buitenlanders naar het land om van de cultuur, gastronomie en natuurlijk de stranden en zon te genieten. De Costa Blanca is echter veel meer dan het typische beeld wat men heeft bij dit land.
Hieronder enige info over het land Spanje.
2. Terwijl heel Europa in de ijstijd bedekt was met een dikke laag ijs en vele gletsjers, bleef Spanje nagenoeg ijsvrij. Het voordeel hiervan is dat in het land een veelvoud aan bomen en plantensoorten te vinden is. Deze planten/bomen overleefden de ijstijd in Europa waardoor Spanje nu meer dan 8.000 plantensoorten heeft waarvan er iets meer dan 2.000 alleen in Spanje voorkomen. Opmerkelijk als men bedenkt dat in heel Europa er maar zo’n 9.000 plantensoorten zijn.
3. Naast vele duizenden plantensoorten groeien er ook maar liefst vijf miljoen bomen in Spanje waaronder een van de opmerkelijkste, de Drakenbloedboom die met name op de Canarische Eilanden te vinden is. Eigenlijk is het geen boom (ook al zegt de naam dat wel) maar een twaalf meter hoge plant die mede vanwege zijn dikke stam als boom gezien wordt. De naam komt vanwege de oranjegekleurde vruchten die een rode vloeistof in zich hebben.
4. Spanje dankt zijn naam aan de Feniciërs die het Iberische Schiereiland Hispania noemden, een naam die waarschijnlijk “Land van de konijnen” betekend.
5. De oudste grottekening van Europa en zelfs ter wereld is te vinden in de grot Al Castillo in Cantabrië, in het groene noorden van het land. Deze door UNESCO beschermde grot werd in 1903 ontdekt en huisvest grottekeningen van maar liefst 40.000 jaar oud. In dezelfde regio zijn ook de grotten van Altamira te vinden, ontdekt in het jaar 1868 en met grottekeningen die meer dan 22.000 oud zijn en uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven.
6. Spanje was ten tijde van de Romeinen een groot bolwerk van Italiaanse bedrijvigheid, zo bouwden de Romeinen vele monumenten waaronder aquaducten in steden als Segovia of Tarragona en werden andere monumenten zoals theaters, forums en arena’s gebouwd. Er zijn veel Spaanse steden waar nog Romeinse overblijfselen te vinden zijn behalve in het huidige Baskenland die gedurende de jaren dat er Romeinen waren als dappere strijders de Romeinen hebben weten te weren uit hun land.
7. Spanje werd tussen 711 en de 11e eeuw beheerd door de Moren die grote delen van het land onder controle hadden. Het feit dat de Moren in Spanje waren heeft duidelijke kenmerken achtergelaten zoals straatnamen, monumenten (denk aan het Alhambra in Granada) en plaatsnamen zoals Jerez de la Frontera of Alicante. De Moren werden door de Reyes Catolicos in het jaar 1492 voorgoed verdreven uit het land.
8. De jaren dat de Moren in het land waren hebben veel invloed gehad op plaatsnamen die met een “al” beginnen zoals Alicante, Almeria, Alcala de Henares. Daarnaast werden plaatsen als Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera genoemd naar de grens tussen het Spaanse rijk en dat deel van het land wat nog door de Moren werd bezet (frontera betekent grens).
9. Spanje heeft vroeger veel ontdekkingsreizigers gehad waaronder de Spanjaard Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543) die de eerste Europeaan was die in het huidige Californië landde. Op die plaats werd de plaats San Diego gesticht. Uiteraard was er ook nog Cristobal Colón oftewel Columbus die vanuit Spanje het continent Amerika wist te ontdekken maar de geschiedschrijvers zijn het er nog steeds niet over eens of Columbus nu een Italiaan, Portugees of Spanjaard was.
10. De naam Madrid komt dan weer van het Arabische woord ‘Magerit’ wat ‘plaats van vele stromen’ betekent. Terwijl de stadsnaam Barcelona waarschijnlijk is afgeleid van het Romeinse woord Barcino.
11. Spanje telt vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch maar er zijn ook weer vele varianten zoals het Balearisch of Valenciaans.
12. Bij de oudere lezers bekend maar bij de jongere lezers waarschijnlijk niet. Nog niet zo heel erg lang geleden was Spanje nog een dictatuur onder leiding van generaal Franco. Deze dictatuur eindigde in 1975 toen hij overleed waarna Koning Juan Carlos werd benoemd. Gedurende de dictatuur was Spanje een van Europa’s armste en minst ontwikkelde landen. Na de dood van Franco veranderde dat echter in sneltreinvaart en werd het land steeds moderner, in sommige dingen zelfs moderner dan in bijvoorbeeld Nederland of België.
13. De Puerto del Sol in Madrid is het geografische middelpunt van Spanje en de stad Madrid. Op deze plaats tellen de Spanjaarden op 31 december naar het nieuwe jaar en worden hier de meeste demonstraties gehouden.
14. Niet alleen op de Puerto del Sol maar in heel Spanje luiden de Spanjaarden het nieuwe jaar in door om 12 uur per klokslag een druif te eten. Deze traditie werd geïntroduceerd door wijnbouwers die een manier zochten om van overtollige druiven af te komen en werd later door de Spaanse televisie op de buis gebracht waarna het een traditie is geworden.
15. Terwijl de meeste mensen de stranden van de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Mallorca of Costa del Sol wel kennen is dat slechts een klein deel. Spanje heeft in totaal maar liefst 4.964 kustlijn waarvan een groot deel stranden. Spanje’s mooiste stranden zijn echter niet te vinden in de meest toeristische plaatsen maar langs de Atlantische Oceaan in het deel wat men “Groen Spanje” noemt. Elk jaar weer winnen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië weer de prijzen als beste stranden.
16. Wist je dat het Iberische Schiereiland het enige stuk van Europa is waar nog apen in het wild te vinden zijn. Dit is het geval in de Britse landtong Gibraltar wat dus niet bij Spanje maar bij Groot Brittannië hoort (iets waar nog steeds politiek om gestreden wordt). Op de enige berg die daar te vinden is stelen de apen nog steeds de show en gaan ze er in sommige gevallen met je eten, mobiele telefoons of camera’s er vandoor.
17. Spanje is ook het enig land van Europa waar bananen groeien, te weten op de Canarische Eilanden. Het zijn kleinere bananen die hoofdzakelijk in eigen land worden gegeten.
18. Spanje behoort tot de landen met de laagste bevolkingsdichtheid in Europa. Er wonen slechts 82 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in België zijn dat er 349 en in Nederland zelfs 495.
19. Spanje is op Zwitserland na het meest bergachtige land van Europa. Bijna een kwart deel van het land ligt boven de 1.000 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt zelfs 660 meer boven zeespiegel. Madrid zelfs de hoogste hoofdstad van een land van Europa, de stad verrijst 600 meter boven zeeniveau.
20. Spanje staat bij de meeste mensen bekend als het land van zon en strand maar er zijn delen van het land waar meer regen en wolken te vinden zijn dan zon. In de regio’s langs de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld regent het meer dan in welk ander deel van het land.